direct naar inhoud van 2.2 De loswal
Plan: IJsselzone/De Loswal
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1773.BP2010004006-0401

2.2 De loswal

Het bestemmingsplangebied dat geheel betrekking heeft op de loswal is een unieke locatie. Het heeft een kleine oppervlakte, maar herbergt van oudsher meerdere functies. De loswal is een belangrijk knooppunt in de regio en wordt bezocht door passanten in de haven, kampeerders op de camperstandplaats, fietsers, wandelaars en de bedrijfsmatige gebruikers van de loswal. De loswal is binnen Wijhe gelegen op een strategische plek op de kop van de Raalterweg. De plannen zijn om hier de nieuwe centrumentree van Wijhe te maken en een nieuw gemeentehuis te realiseren. De geul nabij de loswal is van oudsher een haventje. In deze geul kon men vroeger rustiger de schepen (scheepjes) laden en lossen dan aan de loswal het geval was. De loswal is namelijk voor een deel onderhevig aan de stroming van de IJssel.

De strategische ligging van de loswal wordt onder andere versterkt door de situering nabij de Rijksstraatweg/N337 en de veerverbinding vanuit het westen. De locatie ligt binnen het bereik van Deventer en Zwolle en is één van de weinige plekken waar men tot de IJsseloever kan komen. Vanwege de strategische ligging is de loswal een TOP-locatie (Toeristisch Overstap Punt). Het is een locatie met veel potentie en de gemeente wil met de ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt deze kansen benutten.

Het bestemmingsplangebied ligt buitendijks en bestaat momenteel uit verharding, gazon en enkele bomen. In het gebied is geen bebouwing aanwezig.