direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Jan Schamhartstraat 87a en b
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1773.BP2017003004-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In het bestemmingsplan Zonnekamp-Oost (vastgesteld op 21 maart 2011) is abusievelijk een verkeerde bouwregel opgenomen binnen de bestemming 'Woongebied'. Om deze fout juridisch te herstellen is deze (correctieve) herziening van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk.

1.2 Geldende bestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan is het bestemmingsplan 'Zonneveld-Oost' wat is vastgesteld op 21 maart 2011. Voor het plangebied is de bestemming 'Woongebied' van toepassing. Zie figuur 1 voor een uitsnede van de verbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.1773.BP2017003004-0301_0001.png"

Figuur 1: Uitsnede geldende bestemmingsplan Zonnekamp-Oost (plangebied globaal met rood omlijnd)

1.3 Toelichting op de aanpassing

De abusievelijk verkeerd opgenomen bouwregel die met deze herziening wordt hersteld heeft betrekking op het gestelde binnen de bestemming 'Woongebied'. In het geldende bestemmingsplan is binnen deze bestemming een bouwvlak opgenomen waarbinnen twee vrijstaande woningen gerealiseerd mogen worden. Op basis van geldende plan dienen de voorgevels van deze woningen op minimaal 5 en maximaal 7 meter van de perceelsgrens te liggen. Het bouwvlak ligt echter op 10 meter van de perceelsgrens. De regels zijn dan ook strijdig met de verbeelding en dienen gecorrigeerd te worden. Onderhavig plan voorziet in een aanpassing van deze bepaling.

1.4 Juridische planbeschrijving

Voor het opstellen van planherzieningen zijn geen verplichte standaarden vastgesteld. Uitgangspunt moet zijn dat voor eenieder duidelijk en inzichtelijk is welke onderdelen van het plan onderdeel uitmaken van de herziening.

Er is gekozen voor de vorm van een herziening die wordt toegevoegd op het geldende bestemmingsplan Zonnekamp-Oost.

De verbeelding bevat de plancontour die het gehele plangebied omvat met daarop het bouwvlak waarbinnen bebouwing gerealiseerd dient te worden. De regels van het huidige bestemmingsplan zullen op één onderdeel worden herzien, maar blijven voor het overige van kracht.

In deze herziening van het bestemmingsplan wordt volstaan met een wijziging van de betreffende regel.

Hoofdstuk 2 Uitvoerbaarheid

Bij de uitvoering van een plan kan in zijn algemeenheid onderscheid worden gemaakt tussen de maatschappelijk en de economische uitvoerbaarheid. Bij het eerste gaat het er om hoe de verwezenlijking door de maatschappij (overheid en burgers samen) wordt gedragen. Bij de economische uitvoerbaarheid gaat het om de kosten en andere economische aspecten die met de verwezenlijking van het plan samenhangen. Ook is in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geregeld dat in het kader van een bestemmingsplan de grondexploitatieregeling van toepassing is.

2.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt de maatschappelijke uitvoerbaarheid beschreven. De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft.

Zienswijze

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 3 augustus 2017 gedurende zes weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend. Het

bestemmingsplan kan dan ook ongewijzigd vastgesteld worden.

Vaststelling

Het bestemmingsplan is ongewijzigd vastgesteld op 20 november. Het besluit tot vaststelling wordt gepubliceerd en het bestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage. Tijdens die periode bestaat de mogelijkheid beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in te stellen tegen het besluit en het plan.

2.2 Economische uitvoerbaarheid

Er is geen sprake van een bouwplan conform artikel 6.2.1. Besluit ruimtelijke ordening, waarvoor op basis van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening een exploitatieplan dient te worden vastgesteld. Kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is daarom ook niet aan de orde.