direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluplan Parkeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1773.BP2018012004-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De laatste tijd heeft zich een aantal landelijke en lokale ontwikkelingen voorgedaan waardoor de huidige bestemmingsplannen in de gemeente Olst-Wijhe niet helemaal meer voldoen qua planregels. Het is mogelijk om bestemmingsplannen op één of meerdere punten te wijzigen zodat ze weer zijn voorzien van een goede regeling. Dit kan in de vorm van een zogenaamd paraplubestemmingsplan, waarbij op een aantal punten alle bestemmingsplannen, of in sommige gevallen alleen de desbetreffende bestemmingsplannen, worden aangepast. Omdat de regeling overkoepelend geldt voor een groot aantal bestemmingsplannen wordt het een paraplubestemmingsplan genoemd.

Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in een nieuwe regeling voor het onderwerp parkeren zoals beschreven in paragraaf 1.2 en uitgewerkt in hoofdstuk 2.

1.2 Inhoud parapluplan

Het voorliggende bestemmingsplan herziet een groot deel van de bestemmingsplannen in de gemeente Olst-Wijhe op het onderwerp 'parkeerbepalingen'. De plannen waarop dit parapluplan betrekking heeft, zijn opgenomen in de toepassingsbepaling in artikel 2 van de regels.

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt uitgelegd op welke wijze de juridische regeling in elkaar zit en ten slotte wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Juridische regeling

Eind 2014 is de Woningwet gewijzigd waarbij is bepaald dat een groot deel van de bouwverordening uiterlijk op 1 juli 2018 van rechtswege komt te vervallen. Het gaat dan onder andere om de stedenbouwkundige bepalingen waaronder de parkeernormbepaling. Vóór 1 juli 2018 moeten alle bestemmingsplannen op dit onderdeel zijn aangepast. Er kan dan niet meer verwezen worden naar stedenbouwkundige bepalingen. Dit geldt met name voor de parkeernormen. Voor alle bestemmingsplannen van de gemeente Olst-Wijhe dient hiervoor een bepaling worden opgenomen. Vanaf begin 2015 gebeurt dit al bij alle nieuwe bestemmingsplannen maar omdat vóór 1 juli 2018 niet alle bestemmingsplannen zijn herzien moet dus in elk bestemmingsplan de verwijzing naar de Bouwverordening worden verwijderd en is via deze parapluregeling een nieuw artikel opgenomen waarin het parkeerbeleid wordt geregeld.

In artikel 4 zijn de nieuwe parkeernormen opgenomen die van toepassing worden verklaard- dan wel worden vervangen in de bestemmingsplannen die in de toepassingsbepaling (artikel 2) zijn genoemd. De andere artikelen in dit parapluplan zijn opgenomen omdat dat op basis van het Besluit ruimtelijke ordening verplicht is. In artikel 1 (begrippen) is aangegeven wat het identificatienummer van het plan is en welke onderdelen het juridische deel van het plan omvat. Voor het overige zijn de begrippen uit de geldende bestemmingsplannen van toepassing. Ook wat betreft de wijze van meten zijn de bepalingen uit de geldende bestemmingsplannen van toepassing. In artikel 3 is de anti-dubbeltelregeling opgenomen. Deze standaardbepaling is bedoeld om te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie mogelijk is gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw ten tweede male zou kunnen worden gebruik gemaakt. Tenslotte is er nog een standaardbepaling voor het overgangsrecht opgenomen (artikel 6) en een slotregel (artikel 7).

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan doorloopt de in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) vastgelegde bestemmingsplanprocedure. Tijdens deze procedure zijn er verschillende momenten waarop belanghebbenden hun zienswijze op het plan kenbaar kunnen maken.

Omdat geen sprake is van een nieuw beleidsvoornemen, is inspraak ingevolge de gemeentelijke Inspraakverordening niet nodig. Wel worden de provincie Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse Delta over deze werkwijze in het kader van het wettelijke verplichte vooroverleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geïnformeerd.

Zienswijze

Het ontwerpbestemmingsplan heeft in de periode van 7 juni 2018 tot en met 18 juli 2018 ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn heeft een ieder de mogelijkheid gehad om schriftelijk dan wel mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Gedurende deze termijn zijn er geen zienswijzen ingediend.

Ambtshalve wijzigingen

Tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan is geconstateerd dat in de regels van het ontwerpplan een onbedoelde onvolkomenheid stond.

Op grond van de in de Nota ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Parapluplan Parkeren (zie bijlage 1) genoemde wijzigingen, is het bestemmingsplan op onderdelen aangepast, te weten:

Vaststelling

De college van burgermeester en wethouders heeft het uitwerkingsplan vervolgens op 10 september 2018 gewijzigd vastgesteld.